Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως σε έναν καλό φίλο

Γιατί να δοκιμάσετε αυτήν την πρακτική

Έχει αποδειχθεί ότι γενικά είμαστε πιο σκληροί με τον εαυτό μας παρά με τους άλλους. Αντί αυτή η στάση να μας κινητοποιεί να πετύχουμε, συνήθως μας οδηγεί να βλέπουμε ένα λάθος ή μια αγχωτική κατάσταση με ακόμα περισσότερο άγχος– σε βαθμό που απλά καταλήγουμε να αποφεύγουμε καινούργιες εμπειρίες ή προκλήσεις από φόβο μήπως αποτύχουμε, κι έτσι αναδύεται ένα νέο κύμα αυτοκριτικής.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας διαμορφώνεται εν μέρει από το πώς μας έχουν συμπεριφερθεί οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή μας, αλλά μπορεί να επηρεαστεί και από το πώς συμπεριφερόμαστε οι ίδιοι στους άλλους. Επειδή μας έρχεται πιο φυσικά και εύκολα το να δείχνουμε συμπόνια στους άλλους παρά στον εαυτό μας σε μια δύσκολη κατάσταση, ένας τρόπος να ενισχύσουμε την αυτοσυμπόνια μας είναι να φανταστούμε τι θα λέγαμε σε έναν φίλο μας αν βρισκόταν σε μια αντίστοιχη θέση, και μετά να κατευθύνουμε αυτά τα συναισθήματα προς τον εαυτό μας.

Το να αναλογιστούμε πόσο στοργικοί μπορούμε να γίνουμε με τους άλλους, μας υπενθυμίζει ότι είμαστε εξίσου ικανοί να γίνουμε στοργικοί και με τον εαυτό μας -και ότι δικαιούμαστε κι εμείς συμπόνια. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό μας με τέτοια καλοσύνη και κατανόηση -αντί να τον «μαστιγώνουμε»-, μας βοηθάει να ανακάμπτουμε από δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Πώς να εφαρμόσετε αυτήν την πρακτική

Πάρτε ένα φύλλο χαρτί ή ανοίξτε ένα κενό έγγραφο στον υπολογιστή σας και ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:

  1. Πρώτα, θυμηθείτε στιγμές που ένας στενός σας φίλος αισθάνεται πραγματικά άσχημα για τον εαυτό του ή ζορίζεται πολύ με κάποιον τρόπο. Πώς συμπεριφέρεστε συνήθως στον φίλο σας σε αυτές τις περιπτώσεις; Καταγράψτε τι συνηθίζετε να κάνετε και να λέτε, και παρατηρήστε τον τόνο με τον οποίο μιλάτε στον φίλο σας.
  2. Τώρα σκεφτείτε στιγμές που αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας ή ζορίζεστε. Πώς συμπεριφέρεστε συνήθως στον εαυτό σας σε αυτές τις περιπτώσεις; Καταγράψτε τι συνηθίζετε να κάνετε και να λέτε, και παρατηρήστε τον τόνο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας.
  3. Παρατηρήσατε κάποια διαφορά; Εάν ναι, αναρωτηθείτε γιατί. Ποιοι παράγοντες ή φόβοι ενυπάρχουν οι οποίοι σας οδηγούν να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας και στους άλλους τόσο διαφορετικά;
  4. Καταγράψτε πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα αν αρχίσετε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως συμπεριφέρεστε συνήθως σε έναν στενό σας φίλο όταν υποφέρει.
  5. Την επόμενη φορά που θα ζοριστείτε με κάτι, προσπαθήστε να συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν σε έναν καλό φίλο και δείτε τι θα συμβεί.


Πηγές