Η επιστήμη της αγκαλιάς – 7 πλεονεκτήματα για εσάς και το παιδί σας

Αναμφίβολα, η αγκαλιά μάς κάνει να νιώθουμε καλά. Όταν είμαστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά μπορεί να ανακουφίσει ένα μέρος του πόνου μας. Όταν είμαστε χαρούμενοι, θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας παίρνοντας τους άλλους μια σφιχτή αγκαλιά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι γνωρίζουμε διαισθητικά πως οι αγκαλιές είναι καλές.

Όμως, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα πέρα από την αίσθηση ζεστασιάς και τρυφερότητας. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν σημαντικοί επιστημονικοί λόγοι που εξηγούν γιατί οι αγκαλιές είναι καλές για εσάς και το παιδί σας. Μία αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γίνει πιο έξυπνο, πιο υγιές, πιο χαρούμενο, πιο ανθεκτικό και πιο δεμένο με τον γονέα του.

Παρακάτω παρατίθενται τα επιστημονικά πλεονεκτήματα της αγκαλιάς:

  1. Δημιουργεί εξυπνότερα παιδιά
    Για μια φυσιολογική ανάπτυξη, ένα παιδί χρειάζεται μια ποικιλία διαφορετικών αισθητηριακών ερεθισμάτων. Η δερματική επαφή ή το σωματικό άγγιγμα, όπως η αγκαλιά, είναι ένα από τα σημαντικότερα ερεθίσματα που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ένας υγιής εγκέφαλος και ένα δυνατό σώμα.

    Στα ορφανοτροφεία της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τα βρέφη σπάνια αγγίζονταν και συχνά περνούσαν 22 με 23 ώρες της ημέρας στην κούνια τους. Λόγω της ελάχιστης ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, αυτά τα παιδιά συχνά αντιμετώπιζαν αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στη νοητική τους ανάπτυξη. Οι ερευνητές βρήκαν πως όταν τα ιδρυματοποιημένα παιδιά έλαβαν επιπλέον 20 λεπτά απτικού ερεθίσματος (άγγιγμα) κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, στη συνέχεια σκόραραν υψηλότερα στις αξιολογήσεις ανάπτυξης.

    Οι έρευνες επίσης έδειξαν ότι δεν είναι ευεργετικά όλα τα είδη αγγίγματος. Μόνο ένα φροντιστικό άγγιγμα, όπως η απαλή αγκαλιά, μπορεί να προσφέρει τη θετική διέγερση που χρειάζεται ο νεαρός εγκέφαλος για να αναπτυχθεί υγιώς.
  2. Βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν
    Όταν τα παιδιά στερούνται σωματικής επαφής, το σώμα τους σταματά να αναπτύσσεται παρά τη φυσιολογική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτή η έλλειψη ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί όταν τους προσφέρονται φροντιστικά αγγίγματα και αγκαλιές.

    Η αγκαλιά ενεργοποιεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, γνωστής ως ορμόνη της αγάπης. Αυτή η ορμόνη έχει πολλές σημαντικές δράσεις στο σώμα μας, μία εκ των οποίων είναι η διέγερση της ανάπτυξης.

    Έρευνες δείχνουν ότι η αγκαλιά μπορεί να ανεβάσει κατευθείαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Όταν αυξάνεται η ωκυτοκίνη, αρκετές αυξητικές ορμόνες, όπως ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1), αυξάνονται παράλληλα. Ως εκ τούτου, το φροντιστικό άγγιγμα που παρέχει μια αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.
  3. Κρατάει τα παιδιά υγιή
    Τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης που οφείλονται στην αγκαλιά μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Μειώνουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.

    «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές για να ανθίσουμε»

    Virginia Satir, «μητέρα» της οικογενειακής ψυχοθεραπείας
  4. Μπορεί να σταματήσει τα συναισθηματικά ξεσπάσματα
    Η αγκαλιά είναι ευεργετική και για τη συναισθηματική υγεία του παιδιού. Τίποτα δεν μπορεί να ηρεμήσει την έκρηξη θυμού ενός παιδιού γρηγορότερα από μια μεγάλη αγκαλιά από τη μαμά ή τον μπαμπά του.

    Πολλοί γονείς ανησυχούν πως αγκαλιάζοντας ένα παιδί που ξεσπάει, ουσιαστικά επιβραβεύουν την κακή του συμπεριφορά με την προσοχή που του δίνουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν ένα παιδί παρουσιάσει μια κρίση ή ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, δε σημαίνει ότι είναι πεισματάρικο ή χειριστικό. Απλά χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και δεν μπορεί να αυτορρυθμιστεί.

    Η συναισθηματική ρύθμιση λειτουργεί όπως ένα αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο, το γκάζι και το φρένο λειτουργούν ξεχωριστά για να ελέγξουν την ταχύτητα. Στο νευρικό μας σύστημα, το σύστημα της διέγερσης και το σύστημα της ηρεμίας λειτουργούν ξεχωριστά για να ελέγξουν το συναίσθημά μας.
    Όταν ένα παιδί κλαίει γοερά, το τμήμα της διέγερσης (το γκάζι) υπερλειτουργεί, ενώ το τμήμα της ηρεμίας (το φρένο) υπολειτουργεί. Τώρα φανταστείτε να οδηγείτε πατώντας μόνο το γκάζι σε όλη τη διαδρομή και χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου το φρένο. Θα έχετε ένα εκτροχιασμένο αυτοκίνητο.
    Τα παιδιά με συναισθηματικό ξέσπασμα είναι ακριβώς όπως ένα εκτροχιασμένο αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικά διεγερμένα, ενόσω ο κατευναστικός μηχανισμός έχει αποδεσμευτεί.

    Επομένως, εάν το παιδί σας δε συνεργάζεται και οδηγεί ένα εκτροχιασμένο αυτοκίνητο, θα το αφήσετε να τρακάρει επειδή δε θέλετε να το επιβραβεύσετε με την προσοχή που θα του δώσετε;
    Φυσικά και όχι! Σωστά; Σταματάτε το αυτοκίνητο, αρχικά για να το σώσετε! Το ίδιο συμβαίνει κι όταν αγκαλιάζετε ένα παιδί με συναισθηματικό ξέσπασμα. Το βοηθάτε να αποφύγει μία συναισθηματική πρόσκρουση.

    Όπως προαναφέρθηκε, η αγκαλιά ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες και να αντισταθμίσει τις αγχωτικές της συνέπειες. Άρα, η αγκαλιά ενεργοποιεί το συναισθηματικό γκάζι, ενώ παράλληλα πατάει το φρένο.
    Πρώτα σώζουμε. Μετά καθοδηγούμε.
  5. Καλλιεργεί ψυχικά ανθεκτικά παιδιά
    Κατά τη γέννηση, το νευρικό σύστημα των παιδιών δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να ρυθμίζει έντονα συναισθήματα. Γι’ αυτό και τα νήπια που έχουν έντονα συναισθήματα δυσκολεύονται να τα ελέγξουν.

    Κατά τη διάρκεια μιας αναστάτωσης, απελευθερώνονται υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η οποία κυκλοφορεί στο σώμα και τον εγκέφαλο. Όταν παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας της ελλιπούς ικανότητας του μικρού παιδιού για αυτορρύθμιση, αυτό το τοξικό επίπεδο της ορμόνης του στρες θα επηρεάσει την υγεία του παιδιού, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

    Μελέτες δείχνουν πως η υπερβολική έκθεση στην ορμόνη του στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και να επηρεάσει τη μνήμη και τη λογική σκέψη μετέπειτα στη ζωή του. Επιπρόσθετα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη όταν το παιδί μεγαλώσει.

    Η αγκαλιά ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης προκειμένου να μειώσει το επίπεδο της ορμόνης του στρες και, έτσι, να αποτρέψει τυχόν βλαβερές συνέπειες. Η αγκαλιά βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να γίνουν πιο ψυχικά ανθεκτικά.
  6. Κάνει χαρούμενα παιδιά
    Η αγκαλιά προάγει την αισιοδοξία και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Η δύναμη της ωκυτοκίνης κάνει το παιδί να νιώθει ότι το αγαπούν.
  7. Βοηθάει στη δημιουργία δεσμού με τα παιδιά
    Η αγκαλιά αυξάνει την εμπιστοσύνη, μειώνει τον φόβο και βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης. Η αγκαλιά προάγει τον ασφαλή δεσμό και βελτιώνει τη σύνδεση γονέα-παιδιού.

Γι’ αυτό, δώστε στο παιδί σας μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά τώρα και δώστε του, έτσι, το δώρο των πλεονεκτημάτων της αγκαλιάς.


Πηγή