Σχετικά με εμένα

Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Είμαι η Έλενα Κολιού και γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984. Αρχικά, αποφοίτησα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ με κατεύθυνση «Ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία», όπου αρίστευσα.

Όσο σπούδαζα, με κέρδισε η επιστήμη της ψυχολογίας και αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά σε αυτήν. Έτσι, ολοκλήρωσα σπουδές στην Ψυχολογία στο Βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (The Open University UK). Εκεί έλαβα τον τίτλο Bachelor of Science (Honours) in Psychology (BSc (Hons) Psych) και έγινα μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων [British Psychological Society (MBPsS)]. Επίσης, μου έχει χορηγηθεί Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου με Αρ. Πρωτ. 1014859.

Θέλοντας να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις και μεγαλύτερη κατάρτιση, συνέχισα την εξειδίκευσή μου στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Εκπαιδεύτηκα στο Συνθετικό μοντέλο Συστημικής θεραπείας, μια θεραπευτική προσέγγιση που μελετά την οικογένεια ως σύστημα και τονίζει τις αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις των μελών της. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 2ετούς προγράμματος εκπαίδευσης σε Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής, πιστοποιήθηκα ως Συστημική Σύμβουλος. Κατόπιν, προχώρησα στην ολοκλήρωση του 4ετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία και πιστοποιήθηκα ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Σταδιακά -ειδικά από τότε που έγινα και η ίδια μητέρα δύο αγοριών-, ενδιαφέρθηκα να εντρυφήσω στα δεδομένα της ψυχολογίας του παιδιού και της οικογένειας, καθώς και στην ψυχολογική υποστήριξη όλων των μελών της οικογενειακής ομάδας. Αυτό με οδήγησε να κάνω την επιμόρφωσή μου στη Σχολική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να λάβω την πιστοποίησή μου ως Θετική Εκπαιδεύτρια (Positive Educator Certified, PEC) από το «The Center for Positive Education» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Συν τοις άλλοις, είμαι Εκπαιδεύτρια – Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων ακολουθώντας το «Εξελικτικό σύστημα» της Μαρίας Χουρδάκη και μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων.

Από το 2011 έως σήμερα εργάζομαι σε ιδιωτικό πλαίσιο παρέχοντας ατομικές συνεδρίες σε εφήβους και ενηλίκους, θεραπεία σε ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, όπως και συμβουλευτική γονέων.