Γιατί να δοκιμάσετε αυτήν την πρακτική
Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω, καθώς το παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο -είτε στη φύση είτε σε διαμορφωμένους χώρους- είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξή τους. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι πολύ σημαντικό διότι βοηθάει στην ανάπτυξη τομέων όπως:
- η σωματική και ψυχική τους υγεία
- η περιέργεια, η εξερεύνηση, ο πειραματισμός
- ο συντονισμός των αδρών και λεπτών κινήσεων
- η αισθητηριακή επεξεργασία
- η συγκέντρωση
- η αυτορρύθμιση
- η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων
- η ανάληψη ρίσκου και η αξιολόγησή του
- η επιμονή και η ψυχική ανθεκτικότητα
- η κοινωνικοποίηση
Παρά τη μεγάλη του σημασία, όμως, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως τα παιδιά παίζουν έξω όλο και λιγότερο. Συγκεκριμένα, το 43% των παιδιών προτιμά να μένει στο σπίτι και να περνά χρόνο μπροστά σε οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να παροτρύνετε τα παιδιά σας να αντικαταστήσουν την τεχνολογία με το εξωτερικό περιβάλλον;
Πώς να εφαρμόσετε αυτήν την πρακτική
- Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Για παράδειγμα, δημιουργήστε έναν χώρο στο μπαλκόνι ή την αυλή σας που να είναι για τα παιδιά. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό όσο μία γλάστρα, ένα παρτέρι ή μία λεκάνη με νερό, όπου θα μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τα παιδιά.
- Αφήστε τα να πάρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι του σπιτιού στην έξοδό σας (αρκεί να μην είναι οθόνες).
- Προσφέρετε στα παιδιά ενδιαφέροντα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, π.χ. πατίνι, ποδήλατο ισορροπίας, συρόμενα παιχνίδια, ρόδες, μπάλες.
- Βγείτε κι εσείς μαζί τους έξω και συντροφεύστε τα στο παιχνίδι τους. Αφήστε τα να σας δουν να χαμογελάτε και να το διασκεδάζετε.
- Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά τους και εμπνευστείτε μαζί αστεία και δημιουργικά παιχνίδια που μπορούν να γίνουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταστρώσετε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού ή να προσποιηθείτε ότι διασχίζετε τη ζούγκλα.
- Προσκαλέστε φίλους τους για να παίξουν μαζί έξω.
- Γνωρίστε εξωτερικούς και ασφαλείς χώρους στη γειτονιά σας, π.χ. τοπικό πάρκο, πλατεία ή παιδική χαρά.
- Οργανώνετε συχνές επισκέψεις σε μια ποικιλία εξωτερικών χώρων για να παίξουν τα παιδιά.
- Βγάζετε τακτικά τα παιδιά έξω για παιχνίδι, όλες τις εποχές του χρόνου και παντός καιρού.
- Βάλτε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους στην καθημερινή σας ρουτίνα. Προσπαθήστε τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά εξωτερικού παιχνιδιού κάθε µέρα.
- Συμπεριλάβετε τα παιδιά σε καθημερινές εξωτερικές δραστηριότητες και εργασίες σας, όπως το άπλωμα των ρούχων, το πότισμα των φυτών του μπαλκονιού ή της αυλής, η βόλτα του σκύλου, τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ.
- Κάντε το νερό φίλο σας. Ειδικά το καλοκαίρι, χρησιμοποιήστε το στοιχείο του νερού µε διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, µπορείτε να γεμίσετε έναν κουβά µε νερό για να παίξετε, χρησιμοποιώντας πλαστικά ποτήρια, χωνιά, νεροφατσούλες, ψαράκια κ.λπ.
- Και, φυσικά, περιορίστε τη χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών συσκευών.
Πηγές
- Institute of Child Psychology (2023). Encouraging outdoor play. Ανακτήθηκε από Free-Resource-Encouraging-Outdoor-Play.pdf
- Pierce, K. (2022). 10 ways to get kids exploring the outdoors. Ανακτήθηκε από https://www.greenkidcrafts.com/10-ways-to-get-kids-exploring-the-outdoors/
- Καλπογιάννη, Ε., Φύσσας, Κ., Αβδελίδου, Ε. (2023). Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και επαφή με τη φύση. Ανακτήθηκε από https://www.psychografimata.com/pechnidi-se-exoterikous-chorous-ke-epafi-μe-9-fisi