Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό για το παιδί μου

Η επιλογή ενός παιδικού σταθμού είναι μια κομβική απόφαση που καλείστε να πάρετε για το παιδί σας. Η εύρεση ενός σχολείου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού σας θα δημιουργήσει ένα θετικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για την υπόλοιπη σχολική του εκπαίδευση. Η διεξαγωγή της δικής σας έρευνας, η επίσκεψη στο σχολείο και η συνομιλία με το προσωπικό και άλλους γονείς είναι όλα σημαντικά βήματα πριν πάρετε την απόφασή σας.

  • Ξεκινήστε με τα βασικά: απόσταση, διάρκεια του σχολείου και προϋπολογισμός.  Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας εργάζεστε, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σχολείο κοντά σε κάποιο από τα μέρη εργασίας σας. Αυτό διότι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ένας ενήλικος πρέπει να μπορεί να φτάσει γρήγορα στο σχολείο. Αντίστοιχα, αν υπάρχει υπεύθυνος ενήλικος στο σπίτι για να φροντίσει το παιδί όταν επιστρέψει από το σχολείο, μπορείτε να επιλέξετε ένα σχολείο που να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο προϋπολογισμός. Ενώ ο προϋπολογισμός είναι κρίσιμος, πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να συγκρίνουν απλώς το αναφερόμενο κόστος χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα κρυφά έξοδα (κόστη στολής, γραφικής ύλης, εισαγωγής, εκδρομών). Πολλοί γονείς παραβλέπουν επίσης τα πιθανά μειονεκτήματα μιας πιο οικονομικής επιλογής. Θυμηθείτε ότι ένας καλός δάσκαλος συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας καλής βάσης για το παιδί σας. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και γενικής ποιότητας όταν συγκρίνουν κόστη. Η σωστή προσέγγιση είναι να καθορίσετε πρώτα την ποιότητα που θέλετε για το παιδί σας και στη συνέχεια να συγκρίνετε το κόστος ανά ώρα μεταξύ αντίστοιχων σχολείων.
  • Φροντίστε να επισκεφθείτε το σχολείο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν ψάχνετε για σχολείο είναι να το επισκεφθείτε. Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον χώρο και, αν είναι δυνατόν, να τον δείτε εν ώρα λειτουργίας. Παράλληλα, αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του σταθμού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Υποδομές του σχολείου. Ελέγξτε αν το σχολείο διαθέτει κατάλληλες, φιλικές προς τα παιδιά εγκαταστάσεις, καλά εξοπλισμένες τάξεις με υλικά κατάλληλα για την ηλικία τους, ασφαλή εξωτερικό χώρο παιχνιδιού και καθαρές τουαλέτες. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να καθορίσουν την ποιότητα του σχολείου. Σημειώστε τον τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί οι υποδομές του σχολείου. Ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον θα πρέπει να έχει εσωτερικούς χώρους χωρίς αιχμές που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, πόρτες που δε θα πιάσουν τα δάχτυλα των παιδιών και έπιπλα που να είναι στο ύψος τους.
  • Σκεφτείτε τη δική σας φιλοσοφία για την εκπαίδευση. Τι είναι αυτό που θέλετε για το παιδί σας; Θέλετε να λερωθεί και να βιώσει τα πράγματα από κοντά; Προτιμάτε μια πιο αυστηρή και δομημένη προσέγγιση στη μάθηση ή μια πιο ευέλικτη που εξελίσσεται μαζί με τους μαθητές; Πιστεύετε στη συνεργασία και την ομαδική δουλειά ή το παιδί σας λειτουργεί καλύτερα μόνο του; Μάθετε τη φιλοσοφία του σχολείου και φανταστείτε το παιδί σας ως μαθητή εκεί.
  • Αναζητήστε ενθουσιώδεις, εμπνευσμένους δασκάλους. Οι μεγαλύτερες επιρροές στο παιδί σας (εκτός από εσάς) είναι οι δάσκαλοι με τους οποίους αλληλεπιδρά, οπότε παρατηρήστε τους εν δράσει. Αν θέλετε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη, αναζητήστε δασκάλους που σκέφτονται δημιουργικά. Ρωτήστε για την επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη των δασκάλων. Αν ένα σχολείο επενδύει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των δασκάλων, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι δάσκαλοι αυτοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στους μαθητές.
  • Λάβετε υπόψη ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Όταν ψάχνετε για πρόγραμμα σχολείου, είναι εύκολο να εστιάσετε αποκλειστικά στη δασκάλα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσετε το σχολείο συνολικά και να σκεφτείτε αν θα αισθάνεται «σαν στο σπίτι του» το παιδί σας. Δεν επιλέγετε μόνο δασκάλα, αλλά ολόκληρο το σχολείο. Επίσης, αν υπάρχει σταθερό προσωπικό, αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και εσείς θα αισθάνεστε ότι είναι σε καλά χέρια. Το σταθερό προσωπικό είναι ένα ακόμα πολύ καλό δείγμα για την όλη εσωτερική λειτουργία του σχολείου.
  • Αναζητήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Ένα καλό πρόγραμμα έχει ποικιλία και χρόνο για εξερεύνηση. Αναζητήστε ένα σχολείο με ένα ισχυρό πρόγραμμα κοινωνικής/συναισθηματικής αγωγής και δασκάλους που αφιερώνουν χρόνο για να βοηθήσουν τα παιδιά να επικοινωνούν, να λύνουν προβλήματα και να συνεργάζονται ως σχολική ομάδα. Καθώς ένα παιδί προετοιμάζεται να συμμετάσχει ενεργά στον κόσμο, η σημασία μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης που επικεντρώνεται στην ολότητα του παιδιού είναι ουσιαστική.
  • Εξετάστε το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου. Αναζητήστε ένα πρόγραμμα που σέβεται την ανάγκη του παιδιού να κινείται, να εξερευνά και να εξασκείται, εντός και εκτός τάξης. Η κατάλληλη για την ηλικία ελεύθερη ώρα παιχνιδιού είναι απαραίτητη στο σχολείο και τουλάχιστον μία ώρα (ή και περισσότερο) άτυπου, αλλά επιτηρούμενου, παιχνιδιού είναι ιδανική. Πολλά σχολεία προσφέρουν εμπλουτισμένα προγράμματα μετά το σχολείο, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική εμπειρία.
  • Δώστε προσοχή στο μέγεθος της τάξης. Το μικρό μέγεθος τάξης μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή και μια εξαιρετική σχολική εμπειρία. Σε μικρές τάξεις, οι δάσκαλοι μπορούν να ασχολούνται με κάθε μαθητή καθημερινά, πολλές φορές την ημέρα. Μπορούν να προσαρμόζουν το πρόγραμμα στις ανάγκες κάθε μαθητή. Οι μαθητές είναι πιο πιθανό να παραμένουν ακαδημαϊκά και κοινωνικά εμπλεκόμενοι. Η σημασία του μεγέθους της τάξης δεν μπορεί να υπερτονιστεί!
  • Συμμετοχή γονέων. Ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή παιδικού σταθμού είναι αν έχετε ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Πώς θα εμπλέκεστε στη σχολική καθημερινότητα του παιδιού; Είναι το σχολείο ανοιχτό για εσάς ή ο ρόλος σας θα είναι περιορισμένος στην απλή ενημέρωση; Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο οι γονείς επικοινωνούν και βοηθούν στη σχολική καθημερινότητα, τόσο καλύτερη είναι η επίδοση των παιδιών. Άλλωστε, οι γονείς είναι ο πρώτος παιδαγωγός του παιδιού.
  • Μιλήστε με γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο που σας ενδιαφέρει. Οι γονείς είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης όταν ψάχνετε για σχολείο: Γιατί επέλεξαν αυτό το σχολείο; Τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει στο συγκεκριμένο σχολείο; Πόσο και πώς συμμετέχουν στη σχολική πραγματικότητα του παιδιού τους; Συνήθως οι γονείς έχουν σχετικές πληροφορίες και είναι θετικοί και ανοιχτοί στο να μοιραστούν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους.
  • Μάθετε την πολιτική του σχολείου για την υποστήριξη παιδιών που προχωρούν πιο γρήγορα ή που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Οι μαθητές αποτελούν μια ποικιλόμορφη ομάδα. Οι τάξεις είναι γεμάτες με μαθητές που λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι απαραίτητο να βρείτε ένα σχολείο που να προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμόζοντας τα μαθήματα και τον χρόνο της τάξης στη δυναμική του κάθε παιδιού -λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη και τη δυναμική της τάξης.
  • Να θυμάστε: Η μάθηση πρέπει να είναι διασκεδαστική! Το σχολείο είναι φανταστικό. Η μάθηση είναι φανταστική. Το να βρίσκεσαι με φίλους και δασκάλους που σε νοιάζονται είναι φανταστικό. Όταν επισκέπτεστε μια τάξη, προσέξτε: είναι τα παιδιά χαρούμενα και συμμετέχουν ενεργά; Όταν τα παιδιά αισθάνονται τη χαρά της μάθησης, όλα τα άλλα έρχονται φυσικά.
  • Πάνω απ’ όλα, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Το κυριότερο κριτήριο είναι το ένστικτό σας. Εσείς είστε ο καλύτερος κριτής για το τι είναι σωστό για το παιδί σας, γι’ αυτό εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Αν κάτι σας έκανε να νιώσετε άβολα στη συνομιλία σας με τον παιδικό σταθμό, τότε αποφύγετε να τον επιλέξετε. Η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία, διότι είναι εκείνη που θα σας δώσει την ασφάλεια ότι το παιδί σας είναι σε καλά χέρια. Υπάρχουν πολλά να εξετάσετε, αλλά απολαύστε την αναζήτηση!

Πηγές