Αναπλαισιώνοντας την ιδέα της πρωινής ρουτίνας για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τι χρειάζεται ένα παιδί προσχολικής ηλικίας το πρωί; Λοιπόν, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να κάνουμε τη μετάβαση από τον ύπνο στην έντονη δραστηριότητα. Τα περισσότερα παιδιά αντιστέκονται όταν αισθάνονται ότι τα πιέζουν. Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται να «το κάνουν μόνα τους». Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας θέλουν να αποφασίσουν πότε το σώμα τους χρειάζεται να πάει τουαλέτα. Και δεν έχω γνωρίσει ποτέ ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που να καταλαβαίνει γιατί η συνάντηση στην οποία πρέπει να πάει η μαμά είναι πιο σημαντική από το να βρει το αυτοκινητάκι του.

Δε θα ήταν υπέροχο αν όλοι οι γονείς μπορούσαν να έχουν ευέλικτο ωράριο, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος το πρωί για τους μικρούς ανθρώπους να ξεκινούν την ημέρα τους με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο; Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για πολλές οικογένειες.

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Αναπλαισιώστε την ιδέα της πρωινής ρουτίνας. Τι θα γινόταν αν η κύρια δουλειά σας ήταν να συνδεθείτε συναισθηματικά; Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα είχε πραγματικά καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Έτσι, όχι μόνο θα ήταν πιο ικανό να συνεργαστεί μαζί σας για να ετοιμαστεί, αλλά θα ήταν και πιο ικανό να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές προκλήσεις της ημέρας του. Να πώς:

  • Βάλτε το παιδί για ύπνο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν πρέπει να ξυπνάτε το παιδί σας το πρωί, τότε δεν κοιμάται αρκετά. Είναι γεγονός! Οι άνθρωποι ξυπνάνε όταν έχουν κοιμηθεί αρκετά! Κάθε ώρα λιγότερου ύπνου από αυτή που χρειάζονται τα παιδιά σας, τα επηρεάζει μειώνοντας τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου τους, κάνοντάς τα να συμπεριφέρονται σαν να είναι έναν χρόνο μικρότερα. Έτσι, αν αναγκάζεστε να τραβάτε το παιδί από το κρεβάτι, κάντε πρώτη σας προτεραιότητα το να ξεκινάτε την ώρα του ύπνου νωρίτερα.
  • Βάλτε τον εαυτό σας για ύπνο νωρίτερα. Αν χρειάζεστε ξυπνητήρι, τότε δεν κοιμάστε αρκετά! Η πρωινή ρουτίνα απαιτεί απεριόριστη δημιουργικότητα και ενέργεια από τους γονείς. Δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνετε υπομονετικοί όταν είστε εξαντλημένοι. Κι αν τρέχετε γύρω-γύρω προσπαθώντας να κάνετε μπάνιο και να ετοιμαστείτε, δεν μπορείτε να δώσετε στα παιδιά την υπομονετική σύνδεση που χρειάζονται από εσάς.
  • Δημιουργήστε επιπλέον χρόνο. Ξυπνήστε νωρίτερα από τα παιδιά σας, ώστε να έχετε προλάβει να ετοιμαστείτε και να ισορροπήσετε συναισθηματικά πριν αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Προγραμματίστε να φτάνετε στη δουλειά 15 λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα. Τις μισές φορές ίσως να μην τα καταφέρετε, αλλά τουλάχιστον δε θα θυμώσετε με τα παιδιά επειδή δε θα έχετε αργήσει στην πραγματικότητα. Τις άλλες μισές φορές, θα έχετε ένα πιο χαλαρό ξεκίνημα στην ημέρα σας, γεγονός που θα σας κάνει πιο παραγωγικούς στην εργασία σας.
  • Ετοιμαστείτε από το βράδυ. Σχολικές τσάντες, τσάντα φορητού υπολογιστή, φαγητά έτοιμα, ρούχα τακτοποιημένα, η καφετιέρα έτοιμη, το πρωινό προγραμματισμένο. Ενθαρρύνετε και τα παιδιά να συμμετέχουν στη βραδινή ετοιμασία, ώστε να επιλέξουν τα ρούχα τους και να βρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας πέντε χαλαρά λεπτά για χάδια με κάθε παιδί καθώς ξυπνάει. Ξέρω, μοιάζει αδύνατον. Αλλά αν όλα τα υπόλοιπα έχουν ήδη ετοιμαστεί, μπορείτε να χαλαρώσετε για πέντε λεπτά. Αυτή η σύνδεση με το παιδί σας θα μεταμορφώσει το πρωινό σας. Γεμίζοντας τις «συναισθηματικές αποθήκες» του παιδιού σας πριν ξεκινήσει η μέρα και επανασυνδεόμενοι μετά τον αποχωρισμό της νύχτας, δίνετε στο παιδί το κίνητρο να συνεργαστεί μαζί σας αντί να αντισταθεί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πρωινή γκρίνια και την αντίσταση.
  • Χρησιμοποιήστε «ρουτίνες σύνδεσης» για να κάνετε τις μεταβάσεις πιο εύκολες. Τα παιδιά δυσκολεύονται με τις μεταβάσεις, και το πρωί είναι γεμάτο από αυτές. Αν το να σηκωθεί από το κρεβάτι είναι πρόκληση, τελειώστε την πρωινή σας αγκαλιά πιάνοντάς το από το χέρι για να μεταφερθείτε μαζί προς την τουαλέτα. Κάντε αυτή τη στιγμή μια ουσιαστική στιγμή σύνδεσης, όπου και οι δύο θα μοιράζεστε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες ή κάτι που περιμένετε μέσα στην ημέρα. (Φυσικά, η δική σας σκέψη θα αφορά το παιδί σας!)
  • Κατανοήστε ότι τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά σας για να ακολουθήσουν τη ρουτίνα. Αν ο στόχος σας είναι να δώσετε στο παιδί σας μια καλή αρχή στην ημέρα του, τότε η δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε να ακολουθήσει την πρωινή ρουτίνα χαρούμενα, όχι απλώς να δίνετε εντολές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα φέρετε τα ρούχα του από το δωμάτιό του για να ντυθεί δίπλα σας, ενώ εσείς ταΐζετε το μωρό, ώστε να νιώσει ότι του δίνετε προσοχή: «Παρατηρώ ότι διάλεξες το μπλε μπλουζάκι σου ξανά. Σου αρέσει πολύ αυτό το μπλουζάκι… Δουλεύεις σκληρά για να καταλάβεις ποιο παπούτσι πάει σε ποιο πόδι… Σήμερα τραγουδάς, ενώ ντύνεσαι». Θυμηθείτε, το να ντυθεί είναι η δική σας προτεραιότητα, όχι η δική του. Η παρουσία σας είναι αυτή που το παρακινεί. Δανείζεται τη δική σας «εκτελεστική λειτουργία» για να μείνει συγκεντρωμένο.
  • Κρατήστε τη ρουτίνα όσο πιο απλή γίνεται. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να ξανασκεφτείτε το πρωινό. Ξέρω, θέλετε να προσφέρετε στο παιδί σας ένα ζεστό πρωινό στο τραπέζι. Αλλά υπάρχουν παιδιά που απλώς δεν είναι έτοιμα να φάνε μόλις ξυπνήσουν, οπότε ίσως είναι πιο λειτουργικό να φάνε ένα τοστ στον δρόμο. Όχι λιγότερο υγιεινό, πιο ήρεμο – μια καλύτερη αρχή στην ημέρα. Ή γιατί να μην κοιμηθεί με το μπλουζάκι και το κολάν που θα φορέσει στο σχολείο; Γιατί να μην της κάνετε μια αλογοουρά αντί να βουρτσίσετε τα μαλλιά της ή να της κάνετε μια πλεξούδα μετά το μπάνιο, ώστε να κοιμηθεί με αυτήν και να πάει στο σχολείο χωρίς να χρειαστεί βούρτσισμα; Το νόημα είναι ότι δε χρειάζεται να υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Προσπαθήστε να βρείτε μια λύση που να ταιριάζει στη δυναμική της οικογένειάς σας.
  • Δώστε επιλογές. Κανείς δε θέλει να αισθάνεται ότι τον πιέζουν. Θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του στον νιπτήρα του μπάνιου ή όρθιο στο σκαμπό της κουζίνας ενώ βγάζετε το μωρό από το καρεκλάκι φαγητού; Θέλει να φορέσει πρώτα τα παπούτσια ή το μπουφάν του; Παραχωρήστε τον έλεγχο όποτε μπορείτε. Μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα αμέσως μόλις ξυπνήσει, αλλά θέλει να έχει εκείνο το ίδιο τον έλεγχο του σώματός του. Όσο δε βρέχει τα ρούχα του, είναι καλύτερο να το αφήσετε να πάρει αυτήν την απόφαση μόνο του. Δε θα κερδίσετε ποτέ μια μάχη για την εξουσία με κάποιον άλλον όσον αφορά το δικό του σώμα.
  • «Παίξτε» την πρωινή σας ρουτίνα. Κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο, πάρτε δυο κουκλάκια/ζωάκια/φιγούρες και κάντε ότι είναι η μαμά και το παιδί. Βάλτε τα να υποδυθούν την πρωινή σας ρουτίνα. Κάντε το παιδί να αντιστέκεται, να γκρινιάζει, να καταρρέει. Κάντε τη μαμά να χάνει την ψυχραιμία της (αλλά μην τρομάξετε το παιδί σας υπερβάλλοντας – κάντε τη μαμά να είναι μια αστεία, άτσαλη φιγούρα). Το παιδί σας θα το βρει συναρπαστικό. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί σας τον ρόλο της μαμάς και παίξτε το σενάριο ξανά, με εσάς να είστε τώρα το παιδί. Κάντε το αστείο, ώστε να γελάσετε και οι δύο και να αποβάλετε την ένταση. Φροντίστε να συμπεριλάβετε σενάρια όπου το παιδί πηγαίνει στο σχολείο με τις πιτζάμες του ή η μαμά πηγαίνει στη δουλειά με τις δικές της. Ή το παιδί πρέπει να φωνάζει στη μαμά να βιαστεί να ετοιμαστεί ή η μαμά να λέει «Ποιος νοιάζεται για εκείνη τη συνάντηση; Ας πούμε στον προϊστάμενο ότι είναι πιο σημαντικό να βρούμε το παιχνίδι σου!». Δώστε του με τη φαντασία αυτό που δεν μπορεί να έχει στην πραγματικότητα. Μπορεί να μάθετε κάτι για το πώς να κάνετε τα πράγματα να λειτουργούν καλύτερα. Σχεδόν σίγουρα, θα δείτε περισσότερη κατανόηση και συνεργασία από το παιδί σας τη Δευτέρα. Τουλάχιστον, το γέλιο θα διαλύσει την ένταση.
  • Δώστε έμφαση στην προτεραιοποίηση. Αν είστε μονογονέας, δε χρειάζεται να σας πω ότι πρέπει να αναβάλλετε οτιδήποτε μη απαραίτητο. Ακόμα κι αν υπάρχουν δύο γονείς στο σπίτι, αν και οι δύο εργάζονται με πλήρη απασχόληση ενώ τα παιδιά είναι μικρά, είναι απλώς αδύνατον να κάνετε κάτι «επιπλέον» μέσα στην εβδομάδα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάτε νωρίς για ύπνο, ώστε να είστε σε καλή διάθεση το πρωί. Και το παιδί σας εξαρτάται από τη δική σας καλή διάθεση για να ρυθμίσει τη δική του. Μην ανησυχείτε, αυτά τα χρόνια δε διαρκούν για πάντα. Χτίζετε μια υπέροχη βάση για να αναλάβει σταδιακά μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική του πρωινή ρουτίνα. Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη ζωή ασκεί πιέσεις σε παιδιά και γονείς, οι οποίες υπονομεύουν τη σύνδεσή μας με τα παιδιά μας. Αλλά χρειαζόμαστε αυτή τη σύνδεση για να εξομαλύνουμε τα εμπόδια της ζωής. Τα παιδιά μας τη χρειάζονται, όχι μόνο για να συνεργαστούν, αλλά και για να ανθίσουν. Ευτυχώς, όταν βάζουμε τη σύνδεση ως προτεραιότητα, όλα τα υπόλοιπα γίνονται λίγο πιο εύκολα.
  • Μετατρέψτε την πρωινή ρουτίνα σε ευκαιρία για διασκέδαση και σύνδεση. Σας παραθέτω το παράδειγμα μιας μαμάς που αποφάσισε να μετατρέψει τα πρωινά της από αγχωτικά σε στιγμές σύνδεσης. Τι θα χρειαζόταν για να το κάνετε κι εσείς; Γιατί να μην το δοκιμάσετε; Ιδού: «Περιμένω με χαρά το πολυάσχολο πρωινό, όταν φοράμε τα παλτά και τα παπούτσια μας, και ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για το σχολείο, γιατί έχουμε κάνει αυτή τη ρουτίνα μια στιγμή διασκέδασης και σύνδεσης. Τα 3 παιδιά παίρνουν σειρά για να τρέξει το καθένα στην αγκαλιά μου και μετά τα βοηθάω με τα παπούτσια και τα παλτά, αφού τα κυνηγήσω και τα «πιάσω». Μετά κάνουμε αγώνα για να δούμε ποιος θα προλάβει να μπει πρώτος στο αυτοκίνητο, προσποιούμενοι ότι είναι αεροπλάνο ή πλοίο… γελάμε και περνάμε τόσο ωραία… και ξεκινάμε την ημέρα μας χαρούμενοι! Παλιότερα, ήταν η πιο αγχωτική στιγμή της ημέρας, όταν φώναζα στα παιδιά, εκείνα δεν συνεργάζονταν, κι εγώ νευρίαζα και απογοητευόμουν. Τι διαφορά!» Μετατρέψτε, λοιπόν, την πρωινή ρουτίνα σε ευκαιρία για διασκέδαση και σύνδεση, και παρατηρήστε πώς αλλάζει η διάθεση και η ημέρα όλων σας!

Πηγή